NYUSZIK GONDOZÁSA


Egészségügyi gondozás:

KARMOK:

Lakásban élő nyúlnak rendszeresen kell vágni a karmát! Csak a teljesen elszarusodott részt lehet levágni! Világosabb színű nyúlnál jól látszik a határ! A rózsaszínű részben erek futnak, ha belevágunk vérezni fog!

FOGAK:

A növekedés folyamán oda kell figyelni a metszőfogakra, amelyek könnyen túlnőnek, ha az állat nem kap elég rágcsálnivalót, illetve ha növekedéskor az alsó és a felső állkapocs nem egyformán nő. Amennyiben ez előfordul, vissza kell vágni a fogakat. Ha magunk nem merjük levágni, fel kell keresni az állatorvost.

A fogak koptatására a gyümölcsfaágak, fűzfaágak is alkalmasak.

SZŐR:

Néha nem árt átkefélni a nyuszit , főleg vedléskor, illetve a hosszúszőrűeket gyakrabban.

Szabadon a lakásban:

Ne hagyjuk őrizetlenül kedvencünket! Főleg az első időkben, amíg megismerjük a szokásait!

Tegyük nyúlbiztossá a lakást! A vezetékek, mérgező szobanövények veszélyesek lehetnek! Ugyanúgy más és más jelleműek, mint az emberek, ezért fontos megfigyelni őket. Volt olyan nyuszim, amelyik mindent megrágott, de a többséggel nem voltak ilyen gondok.

Ugyanúgy vannak a csavargók, akik szeretik az egész lakást felfedezni, de volt olyan nyuszim is, akit nyugodtan ott hagyhattam a konyhában, az ajtóig ment, tovább nem.

- A ketrec ajtaját hagyjuk nyitva, hogy visszamehessen enni, inni és elérje az alomtálcáját!

Szabadon a kertben:

Nagyon jó, ha kerti kifutója is van a nyuszinknak, nagyon szeretik, ha a zöldben rohangálhatnak, de pár dologra érdemes odafigyelni!

A kifutó kerítésénél figyelembe kell vennünk, hogy a nyulak nagyon jól ásnak, ezért nemcsak felfelé, de lefelé, a föld alatt is meg kell hosszabbítani a kerítés vonalát!

Ha van egy biztonságos kifutónk, akkor arra kell odafigyelni, hogy a nyuszinak legyen lehetősége visszavonulni árnyékosabb helyre! Egy kisebb bokor nagyon jó szolgálatot tehet! Nyáron nagyon hamar hőgutát kaphatnak! Mindig legyen előttük friss ivóvíz és széna vagy zöld fű, ha füves a kifutó az a legjobb!

Érzelmi gondozás:

Nyusziknál fontos naponta egyszer-kétszer a lakásban, vagy az udvaron való kiengedés, 10-15 perc és a nyuszi lemozogja a felgyülemlett energiát.

Ha már kisállatot tartunk, fontos a napi törődés. Legyen egy kis időnk rá, hogy simogassuk, beszéljünk hozzá.